Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ПЛУС - РТРС | Бесједник - Горан Николић
latinica | ћирилица
БЕСЈЕДНИК | 10/02/2016 | 14:01

Бесједник - Горан Николић

Економиста Горан Николић је одабрао тему "Шта Србија и Српска економски добијају, а шта губе приближавањем Европској унији?" и сабесједнике економисткињу Јелену Тривић и политиколога Александра Митића.

О економској и националној (не)исплативости приближавања Србије и Републике Српске Европској унији Николић је полемисао са професорицом Економског факултета у Бањалуци Јеленом Тривић и предсједником Института за стратешке алтернативе и дугогодишњим дописником ТАНЈУГА из Брисела Александром Митићем.

Које је намјере код најутицајнијих западноевропских дипломата Митић препознао и придружио се групи интелектуалаца који се противе уласку у ЕУ и залажу за стратешке алтернативе? За разлику од Митића који указује на економско-политичке уцјене, Николић економски интерес не види у ослањању на Кину из које Србија 100 пута више роба и услуга увози него што извози, нити Русију до које је транспорт роба изразито скуп.

Професорица Тривић је истакла важност економске сарадње наших привредних друштава са партнерима из ЕУ и наших исељеника који зарађујући у тим државама помажу овдашњу родбину.