latinica | ćirilica
BESJEDNIK | 10/02/2016 | 14:01

Besjednik - Goran Nikolić

Ekonomista Goran Nikolić je odabrao temu "Šta Srbija i Srpska ekonomski dobijaju, a šta gube približavanjem Evropskoj uniji?" i sabesjednike ekonomistkinju Jelenu Trivić i politikologa Aleksandra Mitića.

O ekonomskoj i nacionalnoj (ne)isplativosti približavanja Srbije i Republike Srpske Evropskoj uniji Nikolić je polemisao sa profesoricom Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Jelenom Trivić i predsjednikom Instituta za strateške alternative i dugogodišnjim dopisnikom TANJUGA iz Brisela Aleksandrom Mitićem.

Koje je namjere kod najuticajnijih zapadnoevropskih diplomata Mitić prepoznao i pridružio se grupi intelektualaca koji se protive ulasku u EU i zalažu za strateške alternative? Za razliku od Mitića koji ukazuje na ekonomsko-političke ucjene, Nikolić ekonomski interes ne vidi u oslanjanju na Kinu iz koje Srbija 100 puta više roba i usluga uvozi nego što izvozi, niti Rusiju do koje je transport roba izrazito skup.

Profesorica Trivić je istakla važnost ekonomske saradnje naših privrednih društava sa partnerima iz EU i naših iseljenika koji zarađujući u tim državama pomažu ovdašnju rodbinu.