latinica | ćirilica
Ubistvo
Killing
Ubistvo
21:05
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
O EMISIJI
Ubistvo

KILLING - serija, 40 epizoda

Godina: 2005

Zemlja: Danska

Žanr: triler

Forma: serija

Režija: Birgan Larsen

Scenarij: Soren Svestrap

Uloge: Sofi Grabol, Lars Mikelsen, Barn Henriksen

Uzbudljiva dramska kriminalistička serija „Ubistvo“ povezuje tri odvojene priče o jednom ubistvu, koje uključuju detektive kojima je dodijeljen slučaj, tugujuću porodicu žrtve i sumnjivce. Svaka epizoda pokriva jedan dan istrage.

Triler je nastao u produkciji dramskog programa Danske radio-televizije.

Na početku serije upoznajemo glavnu inspektoricu Odjeljenja za ubistva koja tu dužnost obavlja posljednji dan prije odlaska u novi život. Jedna sasvim obična porodica iz četvrti Vesterbro živi svojim uobičajenim životom i planira skoro preseljenje kada ih zadesi najgora noćna mora. U isto vrijeme visokorangirani političar nalazi se u bespoštednoj kampanji u kojoj ima vrlo dobre izglede za pobjedu. Kako policijska istraga napreduje, svi će ti likovi postati umiješani u isti slučaj. Započela je istraga ubistva i lov na počinioca. U 20 dana mjeseca novembra životi svih likova će se promijeniti.

Zločin i lov na počinioca povezaće sve likove u priči. Kako istraga napreduje, otkrivaju se duboke i dalekosežne posljedice zločina; gledamo spletke srednjoškolaca, društvenu zatvorenost useljeničkih krugova, djelovanje gradske administracije i bespoštednu izbornu kampanju u koju je na ovaj ili onaj način umiješan velik broj ljudi.

Ekipa koja je proizvela Emijem nagrađenu seriju "Nikolaj i Julie" napravila je seriju drugačiju od svega što je dosada proizvela Danska radio-televizija. Soren Sveistrup začetnik je i glavni autor serijala, Birger Larsen je reditelj.

Serija "Ubistvo" snimljena je u studijima Danske radio-televizije i na lokacijama u Kopenhagenu i okolini.

 

Redakcija: Dokumentarni i strani program