Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | ЕУ подршка развоју одрживот туризма у БиХ (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 20/08/2023 | 20:11

ЕУ подршка развоју одрживот туризма у БиХ (ВИДЕО/АУДИО)

Европска унија подржава развој одрживог туризма у Босни и Херцеговини и наставља улагања у овај сектор. Бројне су могућности за кориштење средстава Европске уније. Да би се реализовале потребан је стратешки приступ односно израда стратегије за туристичке дестинације и туристичке производе прилагођене тржишту.


“Осјети Козару, истражи Поткозарје" пројекат је који је Развојна агенција града Приједора уз подршку Европске уније у оквиру пројекта "ЕУ за бизнис" реализовала у протеклих годину и по дана.Уведени су нови турстички, гастро и спортски садржаји те побољшана и обједињена туристичка понуда Националног парка Козара и пет локалних заједница подно Козаре.


„Дугорочно највећи ефекат има платформа која је креирана и путем које су креирани профили свих субјеката ,не само оних који су учествовали у пројекту него и оних који су заинтересовани да буду представљени путем платформе,а укључени су у сектор туризма на подручју ових општина“, изјавио је Бојан Срдић, из Развојне агенције града Приједора.

Поред унапређења туристичких услуга Националног парка Козара, 20 малих и средњих предузећа у области угоститељства и туризма добило је опрему вриједну до 3.000 евра по властитом избору,а седам је добило мјеста за дегустацију и промоцију локалних производа.

Туризам је био најпогођенији сектор током пандемије вируса корона. Стратешким приступом развоју одрживог туризма, ова област би поново могла бити шанса за економски развој.Природа и културно насљеђе су међу потенцијалима који могу да буду више искоришћени као туристички производ.

„Одрживи туризам је склад између природе,туристе и локалног становништва, дакле да покажемо природу, да покажемо оно што имамо.У исто вријеме да чувамо природу и да правимо капацитете да то траје у будућности и да остане нашој дјеци да могу да покажу и да користе“, изјавио је Марко Радић, руководилац сектора промоције у Туристичкој организацији Републике Српске.


С циљем унапређења овог сектора у Републици Српској се припрема нови Закон о боравишној такси којим ће додатно бити уређена област туризма, те измјене и допуне Закона о угоститељству којима се, између осталог, уводе додатне мјере.


„Желимо да сузбијемо сиву економију која је евидентна у овој бранши,радимо на томе заједно са пореском управом и са инспекторатом.Разговараћемо са Савезом општина и градова да се и они укључе у ову активност јер желимо да имамо реалан приказ туриста“,изјавио је Денис Шулић министар трговине и туризма Републике Српске.

За стабилан привредни раст у БиХ неопходни су развој туристичких потенцијала,јачање економије као и одржива улагања.


ТВ репортажа

Радио репортажа