Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Слобода медија и ЕУ интеграције: Искуство Чешке (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 31/07/2023 | 20:00

Слобода медија и ЕУ интеграције: Искуство Чешке (ВИДЕО/АУДИО)

Јачање слободе изражавања и слободе медија међу 14 је препорука Европске комисије на којима Босна и Херцеговина треба да ради, како би наставила европски пут и отворила преговоре о приступању Унији. Код нас је слобода медија суочена са многим изазовима.С обзиром на то да су медији слика друштва у којем дјелују, истраживали смо искуства трансформације медија у Чешкој, током њеног приступања Европској унији.



Чешка је по слободи медија на високом 14.мјесту од 180 држава у истраживању "Репортера без граница" 2023.године. Сцену чине велике медијске групације, раст броја нових независних медија и веома цијењени јавни медији. Чешки радио ове године је прославио 100 година рада.


„Рекао би да јесмо независни и да можемо слободно говорити и оно што политичари не желе да чују", изјавио је Филип Нерад дугогодишњи извјештач из Брисела и уредник на Радију Чешке.
Према његовом мишљењу, добар примјер за то је бивша влада премијера Андреја Бабиша који је имао много проблема и скандала са Европском унијом због сукоба интереса.
"Ми смо стално извјештавали о томе.Мислим да су медији у Чешкој били слободи и прије приступања. Рекао бих да је Европска унија отворила нове хоризонте",рекао је Филип Нерад.

Транзиција медија у Чешкој била је дио укупне демократизације након пада комунизма и распада Чехословачке почетком 90-тих. У то вријеме очекивања грађана слиједила су линију приступања Европској унији што се одразило и на медијски сектор. Медији су јачали капацитете да не би били инструмент за пословну и политичку пропаганду.


„Искуство Чешке било је под утицајем сусједних земаља јер је цијела регија пролазила кроз тај процес, не само интеграција према Европској унији.Ако се вратимо у почетак 2000-тих медијско окружење се мијењало под утицајем тих укупних промјена у друштву, од страних улагања, различитих финансијских токова који су се појавили", рекао је Жига Фактор, водитељ одјељења Института „Еуропеум“ у Бриселу.
"Мислим да је чланство у Европској унији кључни аспект промјене у медијима када је у питању владавина права, независност медија од државних структура као и надзор независних тијела“,рекао је Жига Фактор.

С обзиром на слично наслијеђе,искуство Чешке могло би помоћи Босни и Херцеговини да унаприједи слободу медија.Законски оквири и посебно њихова примјена кључни су и данас двадесет година од придружења Чешке Европској унији. Нова влада премијера Фиала припрема закон којим би ојачала независност регулаторних вијећа за медије у јавном власништву.


„Оно што видим као суштинску промјену или много видљивији утицај у посљедњих неколико година је укупна промјена законодавства, европских медијских закона или аката који имају утицај на транспарентност власништва и на водеће платформе попут Гоогле-а и Фацебоок-а те да тако кажем на потребу да се контролише ниво могућности ширења дезинформација", оцијенила је Тереза Енгелова, новинарка и бивша уредница редакције међународног програма Телевизије Чешке.

Европски акт о слободи медија који је у законодавној процедури фокус ставља на заштиту независности и плурализам медија, стабилно финансирање јавних медија као и на транспарентност медијског власништва.

ТВ репортажа

Радио репортажа