Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Чешка: економски ефекти чланства у ЕУ (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 30/07/2023 | 12:49

Чешка: економски ефекти чланства у ЕУ (ВИДЕО/АУДИО)

Чешка је једна од земаља које су се придружиле Европској унији током Великог проширења 2004. године. Истражили смо који су изазови обиљежили реформски процес у тој земљи, које су промјене настале у економији и који су економски ефекти чланства Чешке у Европској унији?

 


Чешка је међу најразвијенијим европским економијама.Интензивнији раст почео је уласком у Европску унију. Иако једна од чланица са израженим евроскептицизмом, ово је земља са стопом незапослености од 2 % коју млади не напуштају.


„За мене чланство у Европској унији значи да могу слободно путовати широм Европе, треба ми само лична карта и ништа више“, каже становница Прага.


Говорећи о промјенама које су настале уласком Чешке у Европску унију ,други испитаник сматра да има позитивних и негативних ствари и наглашава да је позитивно отворено тржиште и могућност слободног путовања.

“Мислим да би било боље када би сви имали еуро, а сада ми имамо круне, Пољска злоте, Мађарска форинте“,казао је.

Трећи анкетирани је изјавио „Више зависи од наших влада које се мијењају него од Европске уније,али мислим да ниједан систем није савршен.“


Европско радно законодавство имало је позитивне ефекте на раднике као и на послодавце.


„У смислу услова запошљавања радника без обзира да ли су из Чешке или долазе из других земаља ситуација је позитивна.Уласком у европско тржиште рада, сада има већ више од десет година, постоје исти радни и стандарди запошљавања како за домаће тако и за стране раднике међу којима и из балканских земаља укључујући и Босну и Херцеговину“, изјавио је Јан Схрот, из  Одјељењa за запошљавање страних радника Министарства рада и социјалне заштите Чешке.


Чешка добија више средстава из буџета Европске уније него што уплаћује. Од свих посткомунистичких држава најуспјешније је трансформирала тржиште. Уз низак спољни дуг и туристички потенцијал привукла је страна улагаче.


Петр Лебеда, директор Центра за анализе „Глополис“ из Прага изјавио је да је чешка економија имала знатну корист од интеграције због европског тржишта, трговине и извоза, инвестиција, посебно директних страних улагања.

„Разлог због којег имамо инвестиције је стабилна законодавна основа која је створена и била је једна од обавеза приступања Европској унији“, нагласио је Лебеда.

Захваљујући страним инвестицијама мијења се структура индустрије која обухвата 35% економије и врло је значајна у извозу. Посебно аутомобилска индустрија са удјелом од 10% у БДП-у, директно запошљава више од 180 000 људи те произведе више од милион и 400 хиљада аутомобила и преко 5.000 аутобуса годишње.


Главни бенефит чланства у Европској унији у економском смислу је ,прије свега, могућност добијања средстава, посебно на почетку процеса приступања, каже Мартин Ехл, уредник дневног листа „Пословне новости“ у Прагу.

"Да би то успјела земља треба да створи механизме што је био тежак задатак наше администрације и управе , иако неки политичари знају рећи да лоше долази из Брисела, а оно што је добро да долази од локалних политичара“, рекао је Ехл.

Након кризе изазване пандемијом Covida-19 ,Чешка из Механизма ЕУ за опоравак и отпорност добија и 7 милијарди евра бесповратних средстава за опоравак економије, дигиталну транзицију и климатске циљеве.

ТВ репортажа

Радио репортажа