Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Сарадња БиХ и ЕУРОПОЛ-а- јачање превенције и борбе против организованог криминала и корупције (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 23/07/2023 | 20:29

Сарадња БиХ и ЕУРОПОЛ-а- јачање превенције и борбе против организованог криминала и корупције (ВИДЕО/АУДИО)

Недавним формалним почетком оперативне полицијске сарадње са Еурополом направљен је корак напријед на европском путу у испуњавању препорука из Мишљења Европске комисије о БиХ из 2019.године Још важније, заједнички рад и размјена информација ће омогућити резултате у борби против организованог криминала и корупције те јачати осјећај сигурности код грађана.

Успостављењем Канцеларије за сарадњу Босне и Херцеговине са Еурополом омогућено је да БиХ и агенција ЕУ за сарадњу у спровођењу закона размјењују важне информације о криминалу и тероризму. Полицијску сарадњу и дијељење тих података унаприједиће и приступ аналитичким алатима и базама података Еуропола које сада имају агенције за провођење закона у БиХ и Европској унији.

„Круцијално је да се размјењују информације на најбржи могући начин и то је оно што чини ову сарадњу изузетном“, изјавио је Данијел Маунага", замјеник координатора Националне/Заједничке контакт тачке за сарадњу Босне и Херцеговине са ЕУРОПОЛ-ом.
„Из тога произилази да се цјелокупна слика безбједности подигне на један ниво јер смо сада у стању да брже и боље реагујемо на све појавне облике криминалитета“,наглашава Маунага.


Прекогранична сарадња у области борбе против криминала важан је корак и процесу европских интеграција.
„Ово је важан елемент, вјероватно највећи и симобилира колико је БиХ интегрисана у полицијски посао различитих земаља чланица ЕУ, као и саме Уније“, изјавио је Оливер Ониди из Директората за унутрашње послове и миграције Европске комисије.Ониди је рекао да се сада може рачунати на значајну подршку Босне и Херцеговине.
Током године смо видјели колико је ова земља допринијела нашој сигурности, борби против тероризма и озбиљног и организованог криминала,рекао је Ониди.


Европска унија је континуирано подржавала операционализацију Контакт тачке БиХ за сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом укључујући помоћ у изради Правилника о раду, реновирање просторија и донирање информатичке опреме неопходне за њен рад.
Јохан Сатлер, шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини наглашава да када постоји политичка воља у БИХ онда постоји и начин.
„Сретан сам да ових дана чујем и видим да министар безбједности жели искористити све што то носи, то је прије свега заједничко дјеловање у оквиру агенције за сарадњу у казненом правосуђу и што је још јако важно што сам чуо од министра јесте да ће Савјет министара БиХ ускоро разматрати приједлог за сарадњу са Фронтеxом“, изјавио је амбасадор Сатлер.

Из министарства безбједности БиХ је најављено успостављање сарадње са Фронтеxом и формирање тима за преговоре са европском агенцијом за граничну и обалну стражу. БиХ је до сада била једина земља на Балкану која није имала сарадњу с Еурополом.


Замјеник извршног директора операција при ЕУРОПОЛ-у Жан Филип Лекоф рекао је да је Босна и Херцеговина кључни партнер у борби против прекограничног криминала.
„Тијесно сарађујемо како бисмо се позабавили озбиљним криминалним пријетњама, а Босна и Херцеговина и ЕУРОПОЛ ће имати заједничку корист од успоставе Националне контакт тачке“, оцијенио је Лекоф и додао да овај напредак омогућује Босни и Херцеговини и Еурополу да уско сарађују у борби против међународног криминала и изградњи безбједног и сигурног друштва за све наше грађане.
Официр за везу из Босне и Херцеговине, припадник МУП-а Републике Српске, придружује се великој мрежи држава представљених у сједишту ЕУРОПОЛ-а у Хагу.

ТВ репортажа

Радио репортажа