Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Европски фондови за пољопривреднике (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 22/07/2023 | 21:08

Европски фондови за пољопривреднике (ВИДЕО/АУДИО)

Европска унија додјељује бесповратну финансијску подршку за развој пољопривреде једне од најважнијих дјелатности која обезбјеђује прехрану становништву. Више од 20 милиона евра доступно је за модернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора, нова радна мјеста и економски опоравак од Ковида 19.Колико пољопривредни произвођачи користе средства и каква су њихова искуства?


Агро Саиловић из Обудовца код Шамца бави се узгојем свиња и ратарством више од 30 године. Нова механизација за обраду земље добијена у оквиру финансијске подршке Европске уније повећала је количину произведене сточне хране, а трошкови су смањени.

„Набавио сам нове прикључке, нове радне машине, екструдер за прераду соје тако да очекујем да унаприjедим производњу и да дођем до неког већег профита него што је то било у неким ранијим случајевима“,изјавио је Перица Саиловић директор Агро Саиловић из Обудовца код Шамца.
Све је веће интересовање пољопривредних произвођача за могућности и услове додјеле бесповратних средстава као и за саму припрему апликација.

„До сада смо кроз наше пројекте ЕУ за пољопривреду,ЕУ за опоравак,ЕУ за бизнис и ЕУ за опоравак бизниса подржали готово 1.500 корисника“, изјавила је Ламија Крнџија, сарадница за грантове пројекта ЕУ4Агри.
Подносиоци морају бити најмање двије године регистровани прије пријаве на јавни позив.Могу добити од 30.000 до 300.000 КМ искључујући ПДВ и требали би да имају своје новчано учешће од 20%“, нагласила је Ламија Крнџија.
Индивидуална газдинства, правна лица и јединице локалне самоуправе подржана су са више од 13 милиона евра од 2020. године. Искуства корисника могу помоћи будућим апликантима да савладају изазове попут писања пословних пројеката и планова.

„Средства су апсолутно прилагођена нашим потребама , значи неко води рачуна да ти позиви буду усклађени са оним што заиста треба тржишту“, наглашава Петар Нинић, маркетинг менаџер компаније Рапић д.о.о. из Градишке.
Охрабрење свима онима који мисле да могу аплицирати да то и ураде, поручио је Нинић.
Информације о јавним позивима доступне су на интернет страницама Развојног програма Уједињених нација -УНДП и Чешке развојне агенције који, уз Европску унију, суфинансирају и проводе пројекат као и у Привредној комори Републике Српске у којој се одржавају информативне сесије.

„Информишемо примарне пољопривредне произвођаче о оваквим јавним позивима да могу аплицирати и остварити право на бесповратна средства у циљу јачања њихове производње,повећања примарне производње,одрживе пољопривреде и јачања њихових капацитета“, изјавио је Драган Шепа, секретар за пољопривреду и прехрамбену индустрију у Привредној комори Републике Српске.

За развој пољопривреде и руралних подручја до краја 2024. године Европска унија ће инвестирати више од 20 милиона евра у пољопривредно-прехрамбени сектор, јачање економије као и институције за успјешно управљање ЕУ фондовима.

ТВ репортажа

Радио репортажа