Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Подршка ЕУ за предузетнике почетнике (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 10/07/2023 | 00:29

Подршка ЕУ за предузетнике почетнике (ВИДЕО/АУДИО)

Подршка иновацијама, покретању старт-уп-ова, подршка предузетницима суоченим са банкротом, незапосленим лицима старијим од 50 година и други пројекти реализовани су у програмима Транснационалне сарадње Европске уније. Организације из Босне и Херцеговине могу конкурисати за додјелу средства и у новом финансијском циклусу Европске уније 2021- 2027 година.

 

У оквиру програма Транснационалне сарадње од 2014. до 2020. године реализовано је више од 100 пројеката у вриједности од 14 милиона евра. Међу њима је и пројекат подршке иновативним старт-уп предузећима. Ову иницијативу развила је Развојна агенција Републике Српске у оквиру програма „Акцелератор“ у сарадњи са 14 партнерских организација и институција из 9 земаља дунавске регије.


Програм Акцелератор представља свеобухватну подршку привредницима-почетницима у послу, изјавила је Марица Берић, начелник Одјела за стратешко планирање Развојне агенција Републике Српске.
"Програм je обухватаo интензиван програм едукације из различитих области пословања предузећа, укључујући и савјетодавну подршку сертификованих и искусних ментора као и административну и стручну подршку у проналажењу додатних извора финансирања", прецизирала је Берић. Најбољи учесници програма Акцелератор имали су могућност да добију и финансијску подршку.

У оквиру овог пројекта, Развојна агенција РС је подржала 127 почетника у послу од којих је 65 добило финансијску подршку, а други могућност коришћења предузетничког инкубатора, бесплатне књиговодствене услуге, подршку у развоју маркетинг активности.
Проведена су два полит пројекта у Бањалуци и Приједору у сарадњи са Иновативним центром Бањалука и Развојном агенцијом Приједор.
„Програм је остварио изузетне резултате,било је доста заинтересованих, а корисници су били задовољни са добијеним услугама тако да смо након провођења пројекта Акцелератор програм наставили да проводимо као своју редовну активност“, нагласила је Марица Берић.


На недавном представљању резултата пројеката одржаном у Сарајеву, учествовале су развојне агенције, министарства на свим нивоима власти, јединице локалне самоуправе.Имали су прилику да успоставе сарадњу са партнерима из 23 земље Европе колико их је обухваћено са три програма Адрион, Дунав и Еуро Мед.


„Можемо рећи да ови регионални програми и програми регионалне сарадње помажу Босни и Херцеговини у различитим областима.Проведено је 119 иницијатива у БиХ у вриједности 13, 75 милиона евра“, изјавио је Ђанлука Ванини из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Буџет програма „Адрион“ који укључује 10 држава корисница, износи 160,8 милиона евра, а буџети програма „Дунав“ и „Еуро-Мед“ и 14 држава корисница, износе 215 милиона евра, односно 294 милиона евра.У новом финансијском циклусу Европске уније 2021-2027 година БиХ може учествовати и у новим програмима,а то су Интеррег Европа и Урбацт програм.


„Што се тиче наредне перспективе, мишљења смо да су све вјештине и знања која су наши корисници стекли у претходном периодима добра полазна основа да Босна и Херцеговина настави да учествује у сљедећим програмским перспективама“, изјавила је Мерсиха Делић, стручни савјетник у Дирекцији за европске интеграције Боснe и Херцеговинe.


У транснационалним програмима подржавају се пројекти који су усмјерени на зеленију, повезанију, социјалнију Европу, борбу против климатских промјена, културно насљеђе и одрживи туризам. За њихову реализацију Европска унија издваја 80 одсто средства, а државе учеснице 20 одсто потребних средстава.


Тв репортажа

Радио репортажа