Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Енергетски пакет подршке Европске уније БиХ вриједан 70 милиона евра (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 02/07/2023 | 20:17

Енергетски пакет подршке Европске уније БиХ вриједан 70 милиона евра (ВИДЕО/АУДИО)

Европска унија недавно је одобрила први пакет енергетске подршке Босни и Херцеговини вриједан 70 милиона евра. Директна енергетска подршка Европске уније намијењена је најугроженијим породицама, док ће дио средстава бити усмјерен ка побољшању енергетске ефикасности у индивидуалним стамбеним објектима и предузећима.

Од 70 милиона евра подршке Европске уније, 50 милиона евра, више од двије трећине средстава, добиће најугроженије породице, остатак ће бити усмјерен ка побољшању енергетске ефикасности у домаћинствима и приватном сектору. Средства Европске уније требало би да добије до 80 хиљада домаћинстава у Републици Српској, у Федерацији БиХ око 109 хиљада домаћинстава, у Брчко Дистрикту 12 и по хиљада домачинстава.


„Европска унија је грађанима Босне и Херцеговине обезбиједила финансијску подршку у суочавању са посљедицама растућих цијена, а једним дијелом Енергетски пакет омогућује подршку пројектима побошљања енергетске ефикасности што представља улагање у будућност“, изјавио је Стефано Елеро, шеф Кооперација у Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини.
Сада је пред релевантним институцијама власти у Босни и Херцеговини одговорност да та подршка дође до грађана, домаћинстава и компанија, и да у потпуности имплементирају овај пакет, рекао је Елеро.

Новчана подршка домаћинствима у Републици Српској још није исплаћена.Утврђује се листа корисника из неколико категорија, коју припрема више надлежних институција.На додјели средстава домаћинствима у Републици Српској ради Министарство здравља и социјалне заштите.

Поред ове подршке грађанима, на располагању је додатних 6 милиона евра подршке Европске Уније -3 милиона евра за побољшање енергетске ефикасности стамбених зграда и 3 милиона евра за микро, мала и средња предузећа која се суочавају с изазовима услијед енергетске кризе.
"За физичка лица финансираће се пројекти у омјеру 50 одсто од стране Фонда, 50 одсто од стране корисника.Када је у питању компонента за микро,мала и средња предузећа кофинансирање од стране Фонда ће бити максимално 30 хиљада КМ“, изјавио је Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Средства ће бити дистрибуирана кроз јавне позиве које ће провести ентитетски фондови за заштиту околиша и животне средине, као и Влада Брчко дистрикта.
Тодоровић је најавио да би у наредних мјесец данa Фонд требао расписати јавни позив.
„Оба јавна позива ће бити расписана путем јавних гласила,Службеног гласника и на страницама Фонда.Биће доступно грађанима и власницима предузећа да аплицирају за ова средства путем Фонда", појаснио је Тодоровић.
Енергетски пакет подршке Европске Уније Босни и Херцеговини у потпуности ће имплементирати институције у БиХ, а Европска унија ће наставити подршку кроз техничку асистенцију и ревизију трошења средстава.

ТВ репортажа

Радио репортажа