Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 4

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined index: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 8

Notice: Undefined variable: pismo in /rtrs/www/rtrs.info/plus/tekst.php on line 11
ТВ - РТРС | Да ли се припрема улазак у ЕУ систем трговине емисијама ЦО2? (ВИДЕО/АУДИО)
latinica | ћирилица
ЕУ И МИ | 01/07/2023 | 21:51

Да ли се припрема улазак у ЕУ систем трговине емисијама ЦО2? (ВИДЕО/АУДИО)

Eвропска унија најавила да ће од 2026.године примјењивати прекограничну таксу на емисије угљен-диоксида, путем Механизма CBAM (Механизам за прекогранично прилагођавање угљеника). Босна и Херцеговина се, потписивањем Софијске декларације, обавезала и да ће у циљу подршке декарбонизацији у региону Западног Балкана радити на увођењу механизама опорезивања емисија угљендиоксида и на усаглашавању са европским системом трговања емисијама.


Успостављање система одређивања цијена и трговања емисијама угљен-диоксида почело је припремом Мапе пута уз техничку асистенцију Секретаријата Енергетске заједнице и Свјетске банке.

„Циљ нам је да олакшамо политичку посвећеност и неопходне акције, а наше чланице су се сложиле са амбициозном Мапом пута за декарбонизацију прије двије године са свеобухватном листом политика и мјера“, изјавио је Адам Цвеч шеф одјела за ЕУ Зелени договор Енергетске заједнице Југоисточне Европе.

Према ријечима представника Енергетске заједнице Југоисточне Европе,oве мјере би требало да прати и усвајање кључног законодавства ЕУ тзв. Зелени енергетски пакет који садржи енергетске и климатске циљеве до 2030.године.

Област енергетике је у надлежности ентитета, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, након што је претходно израђен Нацрт закона о енергији и клими БиХ.

Министар Кошарац је најавио да ће у наредном периоду бити интензивирани састанци са ентитетским министрима и владама.
„Цијеним да је значајно и важно да тзв.ЦО2 таксу дефинишемо на домаћем нивоу на начин да Република Српска донесе своје законске прописе, да Федерација БиХ такође донесе своје и да они буду хармонизовани“,прецизирао је Кошарац.

Чекајући да се законодавство усклади са европским, произвођачи цемента, жељеза, челика, ђубрива, алуминијума и електричне енергије требају више информација о увођењу механизама за опорезивање робе коју извозе у Европску унију и при чијој се производњи ослобађа велика количина угљен-диоксида.


Привредна комора Републике Српске ради на подршци предузећима у Републици Српској поводом ступања на снагу ЦБАМ, односно механизма опорезивања ЦО2 и то кроз пројекте, изјавио је Бошко Боројевић из Привредне коморе Републике Српске.
„Привредна комора помаже предузећима кроз вид умрежавања малих и средњих предузећа како би подигли енергетску ефикасност тих предузећа“, рекао је Боројевић.


Увођењем система опорезивања ЦО2 новац од трговине емисијама остајао би у домаћем буџету. У случају примјене увозне таксе тзв.ЦБАМ-а средства од опорезивања робе била би у буџету Европске уније. Примјена тог механизма на производе из БиХ учинила би их неконкурентнима што би се дугорочно одразило на економију.
Свјетлана Радусин, помоћница министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске очекује постизање договора о овом питању.
„Надам се да ће се постићи договор и да ће се отклонити ове недоумице и ова неслагања у погледу транспозиције у домаће законодавство и у оквиру овог пројекта и да ћемо врло брзо имати помоћ консултаната како би у овим роковима,а то је до краја године изаћи са прописима“, изјавила је Свјетлана Радусин.

Декарбонизација као основна компонента енергетске транзиције, на коју се БиХ обавезала, предвиђа развој енергетике на већем учешћу обновљивих извора енергије умјесто садашњег концепта базираног на фосилним горивима.

 

ТВ репортажа

Радио репортажа