latinica | ćirilica
BESJEDNIK | 10/02/2016 | 14:39

Besjednik - Denis Bojić

Denis Bojić, autor dokumantarnog filma "Djeca" o temi "Kultura sjećanja" razgovarao je sa novinarima Zoranom Ćirjakovićem i Ratkom Dmitrovićem.

Autor dugometražnog dokumentarnog filma o porodicama koje su u VRS izgubile po troje djece, Denis Bojić u goste je pozvao dugogodišnjeg novinara "NiN"-a, Radija "B92", predavača na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zorana Ćirjakovića i generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika Kompanije "Novosti" Ratka Dmitrovića.

Analizirali su značaj i eventualne kontraproduktivnosti medijskog predstavljanja nacionalnog ratnog stradanja. Sabesjednici su dali procjenu koliko će Bojićev film, u kojem se prepliću univerzalna priča o najvećoj ljudskoj tragediji - gubitku djeteta, rodoljubiva priča o nedovoljno poznatim podacima o srpskim porodicama koje su platile najveću cijenu nastanka Republike Srpske, doprinijeti objektivnijem sagledavanju ratnih i postratnih dešavanja.

Suprotstavljeni argumenti sabesjednika trebalo bi da rezultiraju korakom bliže ka istini, kojoj je gost-urednik težio da se približi filmom "Djeca".